Δισέλιδη προκήρυξη της ανατροπής στην αιγιάλεια για το αγροτικό ζήτημα



Το ιστορικό τμήμα* της δημοτικής παράταξης  ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ παρουσιάζει τις θέσεις του για το « παρακράτημα και την ΣΚΟΣ. Το « παρακράτημα» έπληξε κύρια τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιαλειας (καθιερώθηκε την 12-07-1895) και ίσχυε μέχρι πριν πέντε χρόνια και μάλιστα με χειρότερους όρους από τους αρχικούς. Μέσω ενός περίεργου, ιδιότυπου και σύνθετου συστήματος  κατακρατούσαν  περίπου το ¼  (πάνω από 22%) της συνολικής παραγωγής μαύρης σταφίδας , το οποίο διαχειριζόταν μέχρι πριν 5 χρόνια η εταιρεία  ΣΚΟΣ (πρώην ΑΣΟ) που τη λειτουργία της  σκεπάζει ακόμη και σήμερα ένα πέπλο σιωπής.

Σταθμίζοντας τη σημερινή δύσκολη συγκυρία στην εμπορία της σταφίδας και τη μελλοντική προοπτική της ,ανοίγουμε σήμερα σαν Δημοτική Παράταξη  μια συζήτηση που πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με τα ιδιαίτερα συμφέροντά του ο καθένας, σε ένα θέμα ταμπού για πάνω από ένα αιώνα.

Δεν υπήρχε αντίστοιχη φορολογία σε κανένα άλλο παραγόμενο  προϊόν  (βιομηχανικό, αγροτικό, υπηρεσίες κλπ) και δεν είναι λογικό η διαχείριση τόσου μεγάλου όγκου προϊόντος και τεράστιας περιουσίας από τις διοικήσεις της ΣΚΟΣ, να βρίσκεται εκτός ελέγχου και κριτικής από τους σταφιδοπαραγωγούς και τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η δημιουργία και η αναπαραγωγή σκανδάλων είναι πολύ πιθανή αλλά κατά τη γνώμη μας  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ  είναι η θέσπιση και διατήρηση του παρακρατήματος για πάνω από ένα αιώνα .
Οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιαλειας και οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί τους θα πρέπει να απαιτήσουν άμεσα και να ενσωματώσουν  στον αγώνα τους  την απόδοση των μετοχών της ΣΚΟΣ και της τεράστιας περιουσίας της  στη διαχείριση των φυσικών κατόχων της που είναι οι σταφιδοπαραγωγοί και οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί τους.

Η Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ  θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της την απόδοση των αποθηκών της ΣΚΟΣ στην περιοχή της Αιγιαλειας, που σήμερα δεν εξυπηρετούν τους αγρότες, στις τοπικές κοινότητες όπου ανήκουν. Συγκεκριμένα οι αποθήκες στην Παλαιά Εθνική Οδό  μεταξύ Λόγγου και Ερινεού  να αποδοθούν στις τοπικές κοινότητες  Λόγγου και  Ερινεού ,οι αποθήκες στην παραλία του Αιγίου να αποδοθούν στην δημοτική κοινότητα Αιγίου και οι αποθήκες και το ανεκμετάλλευτο παραλιακό μεγάλο οικόπεδο στα Διγελιώτικα να αποδοθούν στην τοπική κοινότητα  Διγελιωτίκων, πάντα με την προϋπόθεση ότι στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας θα συναινέσουν  οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί των οποίων είναι περιουσιακά στοιχείά.

Αφού ένα σύμπλεγμα συμφερόντων κατάφερναν  για πάνω από 110 χρόνια  να κρύψουν καλά το μυστικό, με ποιο τρόπο να παίρνουν περίπου το ¼  έτοιμης ξερής σταφίδας ως φόρο, επέδρασε στο να έχει υποστεί η συνείδηση του σταφιδοπαραγωγού μια απίστευτη διαστροφή, στο να μην μπορεί δηλαδή να στοχαστεί τον εαυτόν του, να μην τον κλέβουν.

*Στο ιστορικό τμήμα της Δημοτικής παράταξης συμμετέχουν απόφοιτοι των σχολών: Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνικών Επιστημών και απόφοιτοι Γεωπονικών σχολών.

“Η αγροτική παραγωγή, στήριξε για δεκαετίες τη περιοχή μας, δίνοντας ψωμί και δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια , βλέπουμε την αγροτική παραγωγή κυριολεκτικά διαλυμένη.”

Η Κυβέρνηση-έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους αγρότες, με μια δέσμη σκληρών μνημονιακών μέτρων:

1)Ταφόπλακα για τους αγρότες το μέτρο για τα λογιστικά βιβλία!

2) Η προσπάθεια διάλυσης των συνεταιρισμών με το νόμο Σκανδαλίδη.

3) Το νέο χαράτσι στα αγροκτήματα και στις αγροτικές κατοικίες που έρχεται άμεσα.

4) Η μείωση των ήδη εξευτελιστικών συντάξεων του ΟΓΑ, με την ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ.
5) Η νέα πιο αντιδραστική ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, που μειώνει δραστικά τις επιδοτήσεις.

6) Η μείωση των ήδη εξευτελιστικών τιμών σε σταφίδα, λεμόνι και λάδι.

7) Η ιδιοποίηση όλων των γεωτρήσεων, πηγαδιών και του συνόλου των αρδευτικών νερών από το Υπουργείου Οικονομικών, που θα φέρει κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ποτιστικού νερού.

8) Ο νέος αγροτικός πολυνόμος 4235/2014 που θα ισχύσει μέχρι τον επόμενο χρόνο και θα περιπλέξει την ζωή του Αγρότη, καθώς μπαίνουν φραγμοί στους τρόπους αγοράς και χρήσης λιπασμάτων, φαρμάκων, ραντιστικών μηχανημάτων κτλ
  
Η περιοχή μας, μια ιστορικά αγροτική περιοχή με μοναδικά προϊόντα – γνωστά για τη ποιότητα τους- όπως η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, το λεμόνι και το λάδι, θα πληγεί άμεσα από τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Στην Αιγιαλεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την αγροτική παραγωγή. Κάθε εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας, και νεολαίος, έχει συμφέρον από την βελτιστοποίηση του αγροτικού επιπέδου.

Είναι προς το κοινό συμφέρον της κοινωνίας, όλοι μαζί οι αγρότες, σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας, να αγωνιστούμε με σκοπό να ανατρέψουμε τη Κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια.

«Η μόνη απάντηση-λύση, είναι η συμμετοχή και η επανεργοποίηση των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών, σαν τελευταία γραμμή άμυνας όλων των παραγωγών».

Αγροτικό τμήμα της Δημοτικής Παράταξης
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ